Lax är den godaste fisken jag vet

Jag har aldrig varit en fiskälskare så, men en fisk jag alltid gillat att äta, det är lax. Du kan köpa riktigt fin lax genom att klicka här. På senare år har jag väl börjat äta en del andra fisksorter, men just laxen, den är stor favorit. Den passar bra att göra i bit, så väl som att göra en hel filé. Just att ugnsbaka en hel filé, samt ha en god romsås till den, mmmmm, säger jag bara! Att ugnsbaka den är lätt. Ska ge er receptet nedan.

Ugnsbakad lax med romsås

Ingredienser

  • 1.2 kg laxfilé, med skinn
  • 2 tsk olja
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk grovmald svartpeppar

Romsås

  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl majonäs
  • 1 burk stenbitsrom
  • salt, peppar

Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla laxen med olja och krydda med salt och peppar. Tillaga laxen mitt i ugnen till en innertemperatur på 47°, ca 25 min. Tas tempen på den tjocka delen kan de som vill äta mer tillagad lax ta av den tunnare delen. Du kan även vira in den i folie före du tar in den i ugnen.

Romsås:

Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Lax till jul

Till jul brukar jag med ha lax, men då brukar det bli enkelt i form av rökt lax, som jag köper färdigt. Gott det med!

22 Dec 2021