Smart tips för grillen

Grillsäsongen är inte långt borta och här hos oss så grillar vi så ofta vi kan. Men visst är det störande när det fastnar i gallret? Det sker ju gärna med hamburgare, halloumi, fisk med mer. Men det finns ett så bra knep och det är vad videon ovan handlar om. Det är att använda en halv rå potatis. 

För att få en grill som inte blir klibbig och får allt att fastna och brännas vid, kan man halvera en rå potatis som sedan gnids fram och tillbaka över det upphettade gallret. Potatisstärkelsen förhindrar maten från att fastna.

Grillen ska vara varm så använd en gaffel med lite längre handtag, för att undvika att bränna dig!

Fler bra tips

När du ska grilla se till att välja en bra grill. Det är inte fel att ha en där det går reglera värmen på. Det är bra att ha ett lock med, så att du kan använda grillen som en slags ugn. Grillen ska du även placera på ett bra ställe, gärna i lä.

Starta grillningen i gid tid. Det krävs ju en del förberedelser med både grillen och det som ska grillas.

Det går inte att grilla när eldslågorna slickar grillgallret, inte ens när kolen är rödglöd-ande. Vänta tills ett lager av vit aska täcker kolen. Det tar säkert 20 minuter innan det är dags att grilla.

Grillgallret ska vara hett, så låt inte det ligga vid sidan av grillen tills du ska grilla utan sätt på det direkt efter du tänt grillen.

Lägg inte kalla råvaror på grillen, då fastar de på gallret. Ta ut kött, fisk och annat som ska grillas ur kylen i god tid.

Hårda grönsaker kan du koka nästan mjuka i förväg, så blir grilltiden kortare och resultatet godare. Samma gäller tjocka revben eller kycklinglår.

Vänd inte i onödan. Maten måste hinna få en fin stekyta innan den vänds. Ofta släpper den själv från gallret då det är dags att vända.

Om du ska göra grillspett, så blanda inte råvaror med olika grilltid på samma spett. Sätt kött, fisk, skaldjur och grönsaker på var sitt spett för bästa resultat.

27 Apr 2021